Søk etter:

Børsen er et vanskelig spill for folk flest. Det er mye penger på det (faktisk en latterlig mengde penger), og store investorer tjener på suksessene ... og andres svikt. Kryptovalutaverdenen er ikke så langt fra den, fordi den fungerer på samme måte. Derfor har vi nå GameStop- og Dogecoin-sakene, forsterket av bare en gruppe individuelle investorer fra Reddit.

Dogecoin-Kabosu-meme-mynt

Dette er kanskje en historisk ting i den globale økonomien, så vær oppmerksom, fordi en gruppe dine gjennomsnittlige tenåringer erklærte krig mot Wall Street og den uetiske fremgangsmåten i aksjemarkedet. I prosessen klarte de å kjøre memecoin Dogecoin (DOGE) til nye og intetanende høyder på kort tid.

Det er doggy feber nå, og mange (sannsynligvis unge) mennesker tjener på et meme. Hvordan kunne dette skje? La oss forklare.

Markedet fungerer slik, egentlig?

Igjen, de fleste vet ikke hvordan økonomien (og aksjemarkedet) fungerer. Det er regler og forskrifter, selvfølgelig, men alt kommer til slutt ned på tilbud og etterspørsel. De kan høres ut som noe komplisert, men er det ikke.

For å oppsummere det: hvis noe er enkelt, billig og raskt å produsere og distribuere i store mengder (å levere), er ikke folks behov for det produktet (etterspørselen) ikke så høyt, så prisen er ikke ' t høy heller. Det er en billig ting fordi tilbudet overstiger etterspørselen. Tvert imot, hvis den tingen er vanskelig å produsere og distribuere, og folket virkelig vil ha den, så er prisen høyere. Fordi etterspørselen overstiger tilbudet.

I børsenes ville territorium kan det endre seg. Hovedsakelig, fordi aksjene er de symbolske delene av et selskap, så de er ikke fysiske, og beregne den virkelige verdien er ikke en nøyaktig prosess. Prisene deres går vanligvis opp når det er gode nyheter for det involverte selskapet (et nytt produkt, utgivelse, partnerskap osv.). Og de går ned når dårlige ting skjer med det involverte selskapet (lite salg, skandaler, produktsvikt osv.).

Noen ganger kan tilbud og etterspørsel kanskje ikke påvirkes bare for de gode eller dårlige nyhetene. Noen ganger bestemmer folk rundt seg for å kjøpe eller selge bare fordi de vil fra bunnen av deres hjerter og innfall. Noen ganger blir det kjøp eller salg av begivenheter knyttet til mange andre, så mye penger beveger seg rundt.

Saken er at når folk selger noe mye, blir det produktet mindre verdifullt. Når de kjøper det mye, er det motsatt. Prisen kan gå opp og opp uten kontroll, jo mer de kjøper tingen. Og det er akkurat det som skjer med GameStop og Dogecoin nå.

Om GameStop og Short Selling

Vent, vent et sekund. Er GameStop og Dogecoin så vanskelig å produsere eller distribuere? Det er noen gode nyheter om dem? Hvorfor folket har hoppet inn i en handlefeber plutselig? Fordi tilbud og etterspørsel har logiske grunner, ikke sant? Vel nei. Ikke alltid.

La oss se. GameStop (GME) er et amerikansk selskap som selger videospill og relaterte produkter fysisk. Med fremveksten av online spillplattformer (Xbox, PlayStation, Steam, etc.) og Covid-19-pandemi, de bar ikke veldig bra. De har lidd milliontap økonomisk tap, og de har stengt tusenvis av butikker over hele verden.

Det er derfor på børsene de større investorene (som betyr investeringsselskaper) har satset på feil og gjort fortjeneste med slike spill. Hvordan er det? Det er en lyssky strategi i markedene som kalles “Kortsalg”.

Dogecoin-Reddit-short-selling
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Tenk deg at du er et veldig stort investeringsselskap som vet (eller forventer) at prisen på en bestemt aksje (som GME) bare går ned med tiden. Så du gir et lån for å kjøpe disse aksjene til, la oss si, $17.25 per enhet i dato #1. Du anskaffer for eksempel 40 millioner aksjer. Så du legger der $690m (lånt).

Hvorfor i helvete? Fordi du selger de lånte aksjene med en gang til den opprinnelige prisen ($17.25) og forventer at prisen i fremtiden #2 ikke er $17.25, men kanskje $6 per aksje. Deretter, Du kan kjøpe på nytt aksjene billigere for å betale lånet med mindre penger og holde forskjellen for deg selv. Du vil returnere de samme 40 millioner aksjene; ikke på $17.25, men $6. Avslutningsvis vil du tjene $450m på få dager.

Det er Short Selling, og ja, det kan også gå veldig galt. Hvis prisen på aksjen ikke synker, men øker mellom dato #1 og dato #2.

Et spørsmål om prinsipper

Et stort antall investeringsfond satset på GameStop-feilen denne måneden. De lånte (og solgte) aksjene i begynnelsen av januar, og forventet at de skulle reduseres til slutt for å tjene penger på det. Og de ble veldig skuffet (og skremt) når aksjene ikke gikk ned, men skyet i været med en gang.

Fra $17.25 (ja, ekte pris på GME innen 1. januar) nådde disse aksjene $325 + per enhet så langt. Det betyr en 17784% + økning. Og det betyr også at hvis du tok et lån i begynnelsen av januar for 40 millioner aksjer og solgte dem for totalt $690m, har du problemer, for nå er gjelden din ikke engang $690m, men $13b. Du må betale en ekstra på $12.3b. Yikes.

Investeringsfond som Melvin Capital og Citron Research led millionærtap. Og hvorfor? På grunn av en gruppe Redditors fra subreddit WallStreetBets (WSB). De planla bokstavelig talt å kjøpe GME-aksjer massivt å pumpe prisen og mer enn sannsynlig sabotere med vilje de større hedgefondene.

Dogecoin-Reddit-aksjer-fortjeneste

Årsakene til dette ville være mer enn å lete etter fortjeneste, ren hevn. Jo større hedgefond er vidt beskyldt for finanskrisen i 2008 fordi de forårsaket en forferdelig boliglånsboble som etterlot hjemløse millioner av mennesker. Ingen betalte virkelig for det så langt, og disse Redditors ser ut til å prøve å gjøre opp med det.

Brukeren “ssauronn” forklarte det med en åpent brev.

“Til Melvin Capital: du står for alt jeg hatet i løpet av den tiden [krisen]. Du er et firma som tjener penger på å utnytte et selskap og manipulere markeder og media til din fordel. Din fortsatte eksistens er en skarp påminnelse om at de som har ansvaret for så mye vanskeligheter under '08-krisen ikke ble straffet (...) Du kan få alle vanlige medier til å demonisere oss, jeg bryr meg ikke. Jeg gjør dette så vondt som jeg kan for deg ”.

De er forresten ikke alene nå. Andre grupper inn og ut av Reddit, og til og med kjendiser, har sluttet seg til "partiet", som de morsomt kunngjorde på Twitter.

Så ... hva skjer med Dogecoin og Reddit?

GameStop var bare begynnelsen. Disse detaljistinvestorene mot hedgefond kjøper også andre aksjer “i skam”, som AMC Entertainment (AMC), BlackBerry (BB), Nokia Corporation (NOK) og iShares Silver Trust (SLV). Midt i all diskusjon og planer i sosiale medier, noen som ble kalt “WSBChairman” på Twitter lurte på om Dogecoin noen gang har nådd dollaren. Og det var en eksplosjon.

Han er egentlig ikke i slekt med den offisielle subreddit WallStreetBets (WSB), men klarte å plante frøet til nye ATHer for DOGE. Plutselig tilhørte denne kryptovalutaen bevegelsen opprettet av WSB. Andre grupper i Reddit, som SatoshiStreetBets, begynte å markedsføre kjøp av Dogecoin også.

Elon Musk, kjent for å ha en forkjærlighet for denne memecoin, laget et par lavmælte tweets om det, noe som økte prisen enda mer.

Den andre, kommentert av til og med Bitcoin Magazine, henviser til en tidligere tweet av Musk selv i juli 2020.

Kanskje kjøpte han noe av det, eller kanskje ikke. Hvem som gjorde det sikkert var kjendisen Mia Khalifa, og mange mennesker før hele denne hendelsen, som en vits hovedsakelig. Nå tjener de saftige og uventede avkastninger takket være et meme.

Vi må merke oss at DOGE startet denne uken på $0.008 per mynt. I følge CoinMarketCap, 29. januar 2021 nådde en ny All-Time-High (ATH) på $0,077 per enhet. Det betyr en 862% + økning på et par dager. Den fikk allerede en korreksjon og gikk ned til $0.049, men sannsynligvis er det mer som kommer snart. Spesielt med tanke på at markedsverdien er over $6.2b, og tilsynelatende er i ferd med å komme inn på topp 10 av de viktigste kryptoene for den.

I alle fall er dette en økonomisk episode som det er verdt å huske. Det er tross alt grunnlag for kryptovalutaer: gir pengene tilbake til vanlige mennesker.

Utvalgt bilde av Aranami / Flickr


Vil du eie DOGE før du går glipp av sprøytenarkomanen? Tjen $10 doggies i vår gave på Alfacash! Og ikke glem at vi snakker om dette og mange andre ting på våre sosiale medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Youtube * Vkontakte

Forfatter

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

Skriv en kommentar

nb_NONorsk bokmål