De har mange bruksområder og mål så langt, men vi kan ikke glemme at kryptovalutaer hovedsakelig er finansielle instrumenter av noe slag. De kan fungere perfekt som betalingsmåte (som Bitcoin), men de kan også fungere perfekt for å tjene mer penger ved å investere til rett tid og sted. Det er tilfelle for kryptostaking og likviditetsdrift.

Disse to metodene har fungert for mange investorer som en måte å passiv inntekt mens de bruker kryptovalutaer og tokens. La oss forklare litt om dem.

Hva er Crypto Staking?

Vi snakker her om Proof-of-Stake (PoS) mynter. I denne typen blokkeringer erstattes figuren til "kryptominereren" med "validatoren". Denne validatoren, som kan være alle som vil (til og med deg selv), vil ha ansvaret for å verifisere transaksjoner og mynte nye mynter, om nødvendig. Og det vil de bare gjøre ved å "stikke" sine egne mynter på plattformen.

strongbox-safes-crypto-staking

Det betyr at de vil låse en viss mengde innfødte tokens i en spesiell lommebok. De vil ikke kunne bruke dem i lange perioder (ideelt sett), men til gjengjeld blockchain vil belønne dem med helt nye mynter. Liksom tradisjonell krypto-gruvearbeidere, bare denne gangen kan investeringen være høyere.

La oss lage et eksempel med Alice. Hun ønsket å gjøre noe kryptostaking med Ethereum 2.0, så hun gikk til en kryptobørs for å kjøpe de nødvendige myntene for staking (32 ETH, i dette tilfellet). Hun overførte myntene til den smarte kontrakten designet for innskudd, og det er det for nå. Som en belønning for å skaffe mynter, vil Alice motta rundt 8,9% i årlig opptjent rente, så lenge de første 32 myntene er låst.

Hva er Liquidity Mining?

Du kan også bruke begrepet “Yield Farming”Her fordi de fleste ganger er utskiftbare. Imidlertid kan det være en liten forskjell i hierarkiet. Likviditetsgruvedrift kan bare betraktes som ett system innenfor nisje i Yield Farming, som også inkluderer andre avanserte metoder for å tjene med DeFi-tokens.

oppdrett-penger-likviditetsdrift

Men vel, når vi snakker om Liquidity Mining, skjer det når du gir likviditet til en Automatic Market Maker (AMM). Med andre ord setter du inn tokens (vanligvis parvis - som DAI / ETH) i et likviditetsbasseng levert av en DeFi-plattform. Deretter kan andre brukere (aka token swappers) låne ut, bytte eller generelt bruke disse tokens til egne formål. Disse token-byttene betaler et lite gebyr per transaksjon, og disse gebyrene akkumuleres og fordeles senere på alle likviditetsleverandørene (LP).

Vi må imidlertid merke oss at belønningen kan gjøres med et annet symbol enn de som er satt inn, og uttakene kan føre til tap noen ganger. La oss for eksempel si at Alice nå vil gi likviditet i Circle Snail-bassenget, med paret USDC-ETH. Hun setter begge tokens i smart kontrakt, og hun vil motta belønninger i SUSHI-tokens, med et lovet årlig prosentvis avkastning (APY) på rundt 10,6%. Hvis alt går bra, er det det.

Crypto Staking vs. Liquidity Mining

Så, hva er bedre? Crypto Staking eller Liquidity Mining? Vel, vi kan si at det avhenger veldig av plattformen og investoren. Men hver metode har selvfølgelig fordeler og ulemper.

For det første er Crypto Staking langt sikrere enn Liquidity Mining. Validatorene eller stakes er mindre utsatt for smarte kontraktfeil, som kan føre til millionærhacks i plattformene. Dessuten kan de velge en plattform med en kort låst periode for myntene sine, og trekke dem (sammen med belønningene) når denne tiden er ferdig. De kan gjenta prosessen hvis de vil, eller ikke.

Lås-penger-staking-krypto

Nå er det vanlig å snakke om investeringer og belønninger at Crypto Staking krever en høy initial investering. Tallene varierer i forskjellige PoS-mynter. Dash krever en 1000 tokens sikkerhet ($105,700) for sine PoS-validatorer og tilbyr rundt 6% årlig interesse. For sin del, Kosmos (ATOM) har forskjellige nivåer for staking. Den første krever ikke noe spesifikt beløp som minimum for å sette, så du kan gjøre det enkelt fra lommebøker som Atomic Wallet, og den beregnede fortjenesten er 8% årlig. Det neste nivået (for offisielle validatorer) er vanskeligere å nå. Kostnadene er over $57k.

Risiko og fordeler

På den andre siden, Liquidity Mining har høyere risiko, men også høyere belønninger med mye færre investeringer. Selv om vi trenger å snakke her om Impermanent Loss. Dette betyr at tokens kan miste verdi mens de er låst inne i en DeFi-protokoll, og gir likviditeten som trengs for å dyrke belønninger. Dette tapet kan være tidsmessig eller permanent hvis du trenger å ta ut eller handle disse midlene på et bestemt tidspunkt.

I tillegg har du kanskje satt inn X mengde tokens i like stor andel. La oss si 50% i ETH og 50% i USDC. Imidlertid kan de i øyeblikket trekke ut midlene gi deg 30% i ETH og 70% i USDC, så å si. Dette er fordi likviditetsbassenget kan trenge mer ETH i det øyeblikket for token-bytterne, så du vil sannsynligvis tape penger hvis ETH-prisen stiger. Vil det være verdt belønningene fra avgiftene i bassenget da? Kanskje ja, eller kanskje nei.

Det er definitivt en variant som ikke eksisterer i Crypto Staking. Den høyere belønningen per innsats er imidlertid rundt 323% for Tendies (TEND), mens Liquidity Mining gir mer sprudlende belønninger. For eksempel har paret DAI-BNB i bassenget PancakeSwap en lovet 18,647% APY i skrivende stund, ifølge CoinMarketCap. Men igjen, risikoen for permanent tap er høy.

Endelig, da, Crypto staking eller Liquidity mining? Det kommer an på. Ikke fokuser fra begynnelsen på hvor mye du vil tjene, men hvor mye du vil investere, og hvor mye du har råd til å tape. Så er det svaret ditt. Husk å handle ansvarlig!


Vil du investere i noen saftige DeFi-tokens? Vi har dem på Alfacash! Og ikke glem at vi snakker om dette og mange andre ting på våre sosiale medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Youtube * Vkontakte

Author

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

nb_NONorsk bokmål