Ze hebben tot nu toe veel toepassingen en doelen, maar we mogen niet vergeten dat cryptocurrencies voornamelijk financiële instrumenten zijn. Ze kunnen perfect werken als betaalmethode (zoals Bitcoin), maar ze kunnen ook perfect werken om meer geld te verdienen door op de juiste momenten en plaatsen te investeren. Dat is het geval voor crypto-staking en liquiditeitsmining.

Deze twee methoden hebben voor veel beleggers gewerkt als een manier van passief inkomen tijdens het gebruik van cryptocurrencies en tokens. Laten we een beetje over hen uitleggen.

Wat is Crypto Staking?

We hebben het hier over Proof-of-Stake (PoS) munten. Bij dit soort blockchains wordt de figuur van de “crypto miner” vervangen door de “validator”. Deze validator, die iedereen kan zijn die dat wil (zelfs jijzelf), zal verantwoordelijk zijn voor het verifiëren van transacties en het slaan van nieuwe munten, indien nodig. En dat zullen ze alleen doen door hun eigen munten op het platform te "inzetten".

strongbox-safes-crypto-staking

Dat betekent dat ze een bepaald aantal native tokens die ze eerder hebben verkregen, in een speciale portemonnee zullen vergrendelen. Ze zullen ze niet voor lange periodes kunnen gebruiken (idealiter), maar in ruil daarvoor de blockchain zal hen belonen met gloednieuwe munten. Een beetje zoals traditioneel crypto-mijnwerkers, alleen deze keer kan de investering hoger uitvallen.

Laten we een voorbeeld maken met Alice. Ze wilde wat crypto-staking doen met Ethereum 2.0, dus ging ze naar een crypto-uitwisseling om de benodigde munten te kopen voor staking (32 ETH, in dit geval). Ze heeft die munten overgezet naar het slimme contract dat is ontworpen voor stortingen, en dat was het voor nu. Als beloning voor het verstrekken van haar munten, ontvangt Alice ongeveer 8,9% aan verdiende jaarlijkse rente, zolang de eerste 32 munten zijn vergrendeld.

Wat is liquiditeitsmijnbouw?

U kunt ook de term "Opbrengst landbouw” hier omdat ze meestal uitwisselbaar zijn. Het kan echter een klein verschil in de hiërarchie zijn. Liquiditeitsmijnbouw kan worden beschouwd als slechts één systeem binnen de niche van Yield Farming, dat ook andere geavanceerde methoden omvat om met DeFi-tokens te verdienen.

landbouw-geld-liquiditeit-mijnbouw

Maar goed, over Liquidity Mining gesproken, het gebeurt wanneer u liquiditeit verstrekt aan een Automatic Market Maker (AMM). Met andere woorden, u deponeert uw tokens (meestal in paren - zoals DAI/ETH) in een liquiditeitspool die wordt aangeboden door een DeFi-platform. Vervolgens kunnen andere gebruikers (ook wel token-swappers genoemd) die tokens uitlenen, inwisselen of in het algemeen voor hun eigen doeleinden gebruiken. Deze token swappers betalen een kleine vergoeding per transactie, en die vergoedingen worden geaccumuleerd en later verdeeld over alle liquiditeitsverschaffers (LP).

We moeten er echter rekening mee houden dat de beloningen kunnen worden gedaan met een ander token dan de token die is gestort, en dat de opnames soms tot verliezen kunnen leiden. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat Alice nu liquiditeit wil verstrekken aan de Circle Snail-pool, met het paar USDC-ETH. Ze deponeert beide tokens in de slim contract, en ze zal beloningen ontvangen in SUSHI-tokens, met een beloofde jaarlijkse procentuele opbrengst (APY) van ongeveer 10,6%. Als alles goed gaat, dan is dat het.

Crypto-staking versus liquiditeitsmijnbouw

Dus, wat is beter? Crypto-staking of liquiditeitsmijnbouw? Welnu, we kunnen zeggen dat het sterk afhangt van het platform en de belegger. Maar elke methode heeft natuurlijk voor- en nadelen.

In de eerste plaats is Crypto Staking veel veiliger dan Liquidity Mining. De validators of stakers zijn minder blootgesteld aan smart contract mislukkingen, wat kan leiden tot miljonair hacks in de platformen. Bovendien kunnen ze een platform kiezen met een korte vergrendelde periode voor hun munten, en deze (samen met de beloningen) opnemen wanneer deze tijd voorbij is. Ze kunnen het proces herhalen als ze willen, of niet.

Lock-geld-staking-crypto

Nu we het over investeringen en beloningen hebben, is het gebruikelijk dat Crypto Staking een hoge initiële investering vereist. De cijfers variëren in verschillende PoS-munten. Dash eist een onderpand van 1.000 tokens ($105.700) voor zijn PoS-validators en biedt ongeveer 6% jaarlijkse rente. Voor zijn deel, Kosmos (ATOM) heeft verschillende niveaus voor uitzetten. De eerste vereist geen specifiek minimumbedrag voor het inzetten, dus je kunt het gemakkelijk doen vanuit portemonnees zoals Atomic Wallet, en de berekende winst is 8% per jaar. Het volgende niveau (voor officiële validators) is echter moeilijker te bereiken. De kosten zijn meer dan $57k.

Risico's en beloningen

Aan de andere kant, Liquidity Mining heeft hogere risico's, maar ook hogere opbrengsten met veel minder investeringen. Hoewel, we moeten hier praten over Tijdelijk verlies. Dit betekent dat uw tokens waarde kunnen verliezen terwijl ze zijn vergrendeld in een DeFi-protocol, waardoor de liquiditeit wordt geboden die nodig is om beloningen te cultiveren. Dit verlies kan tijdelijk of permanent zijn als u die fondsen op een bepaald moment moet opnemen of verhandelen.

Bovendien heb je misschien een X aantal tokens in gelijke verhoudingen gestort. Laten we zeggen 50% in ETH en 50% in USDC. Op het moment dat het geld wordt opgenomen, kunnen ze u echter 30% in ETH en 70% in USDC geven, om zo te zeggen. Dit komt omdat de liquiditeitspool op dat moment mogelijk meer ETH nodig heeft voor de token-swappers, dus u zult waarschijnlijk geld verliezen als de ETH-prijs stijgt. Zal het de beloningen van de vergoedingen in het zwembad dan waard zijn? Misschien wel, of misschien niet.

Dat is zeker een variant die niet bestaat in de Crypto Staking. De hogere beloning per inzet is echter ongeveer 323% voor Tendies (DE NEIGING HEBBEN), terwijl Liquidity Mining meer uitbundige beloningen biedt. Het paar DAI-BNB in de pool PancakeSwap heeft bijvoorbeeld een beloofde 18.647% APY op het moment van schrijven, volgens CoinMarketCap. Maar nogmaals, het risico op blijvend verlies is groot.

Eindelijk, Crypto-staking of Liquidity-mining? Dat hangt ervan af. Richt u niet vanaf het begin op hoeveel u wilt verdienen, maar op hoeveel u wilt investeren en hoeveel u zich kunt veroorloven te verliezen. Dan is daar je antwoord. Onthoud om verantwoord handelen!


Wil je investeren in sappige DeFi-tokens? We hebben ze op Alfacash! En vergeet niet dat we het hierover en nog veel meer hebben op onze sociale media.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Youtube * Vkontakte

Author

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

nl_NLNederlands