Iedereen wil wat gratis geld en prijzen, en dat is gewoon een feit. Dit is de reden waarom de zwendel en kleurrijke advertenties die uitriepen dat jij de winnaar (van iets) bent, zo populair waren in het eerste internettijdperk. Nu zijn die advertenties geëvolueerd naar de cryptocurrency-wereld, met nep-crypto-weggeefacties op Discord.

Volgens het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, een groep oplichters omsingelt de cryptocurrency-servers op Discord, het aanbieden van vermeende crypto-weggeefacties via privéberichten. Ze doen zich voor als crypto-uitwisselingen en gebruiken veel emoji's en uitroepen om aan te kondigen dat de gecontacteerde persoon de gelukkige winnaar is van een enorme crypto-weggeefactie. Om zijn gratis geld te claimen, hoeft deze persoon zich alleen op de site te registreren en wat geld te storten.

Het is vermeldenswaard dat dit een legitieme advertentiestrategie van de beurzen kan zijn. Ze bieden bij speciale gelegenheden enkele crypto-weggeefacties aan om nieuwe gebruikers aan te trekken en hen hun producten te laten ontdekken. De echte uitwisselingen gebruiken echter niet om met een specifieke persoon te praten, laat staan via een privébericht; tenzij het voor ondersteuning is.

Valse crypto-weggeefactie door Crypto24Cap. Bron Kaspersky Lab

Dat is een veelbetekenend teken van de zwendel, zelfs als de oplichters deed de moeite om nepsites te maken voor de veronderstelde uitwisselingen met legitieme registratieformulieren en accounts. Meer dan dat, zoals aangegeven door Kaspersky, passen ze nu ook een extra tactiek toe: ze namen de tijd om nep maken cryptocurrency nieuws portals om hun vermeende diensten te promoten.

“… de belangrijkste innovatie is het gebruik van nepnieuwsportaal voor cryptocurrency. Hun functie is tweeledig. Ten eerste helpen links naar de nep-uitwisselingen van andere sites de zoekresultaten van de nep-exchanges te verbeteren. Ten tweede voegt hun bestaan zelf plausibiliteit toe; het vertrouwen in de media blijft vrij hoog, en de artikelen en posts onderstrepen de ervaren betrouwbaarheid van de portals”.

Valse uitwisselingen met nep-crypto-weggeefacties

Voor zover Kaspersky heeft uitgelegd, zijn de kwaadaardige domeinen die deze nep-uitwisselingen hosten: Bitcmoney, Itmaxbit, Crypto24cap en Bit24cap; maar het kunnen er meer zijn. Dus eerst neemt iemand van die nepbedrijven contact op met de slachtoffers via privéberichten. Ze bieden ongelooflijke bedragen aan de vermeende winnaar, zelfs meer dan $24.000 in Bitcoin en andere crypto's.

Als het slachtoffer zich vervolgens wil registreren, ontvangt hij een e-mail met een code voor het platform. De nepnieuwsportalen helpen het slachtoffer om te beslissen, omdat ze altijd goede dingen zeggen over de "uitwisseling". Wanneer de gebruiker een minimumbedrag overmaakt (meer dan 0,02 BTC), vindt de weggeefactie nooit plaats en worden opnames onmogelijk.

nep-crypto-weggeefactie-zwendel
Geblokkeerde opname op de nepsite. Bron Kaspersky Lab

In deze gevallen, zoals aangegeven door Kaspersky, u moet onmiddellijk achterdochtig zijn als het theoretische geschenk "een betaling vereist om betaling te ontvangen"”. Vertrouw bovendien nooit op slechts één portal om u de waarheid over een service te vertellen. Er zijn nepsites en gesponsorde artikelen overal, dus u moet altijd verschillende websites en meningen controleren om een goed oordeel te vellen. Doe je eigen onderzoek!


Uitgelichte afbeelding door MoneyforCoffee / Pixabay


Meedoen aan een echte winactie? Om Valentijnsdag te vieren, geeft Alfacash 3 NFT's en $50 van DOGE weg aan elke winnaar. Kom hier! En vergeet niet dat we het hierover en nog veel meer hebben op onze sociale media.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Youtube * Vkontakte

Author

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

nl_NLNederlands