De har många användningsområden och mål hittills, men vi kan inte glömma att kryptovalutor huvudsakligen är finansiella instrument av något slag. De kan fungera perfekt som en betalningsmetod (som Bitcoin), men de kan också fungera perfekt för att tjäna mer pengar genom att investera vid rätt tidpunkter och platser. Det är fallet för kryptostaking och likviditetsbrytning.

Dessa två metoder har fungerat för många investerare som ett sätt att passiva inkomster när de använder kryptovalutor och token. Låt oss förklara lite om dem.

Vad är Crypto Staking?

Vi pratar här om Proof-of-Stake (PoS) mynt. I denna typ av blockkedjor ersätts figuren för "kryptomineraren" med "valideraren". Denna validerare, som kan vara vem som helst som vill (även dig själv), kommer att ha ansvaret för att verifiera transaktioner och mynta nya mynt, om det behövs. Och de kommer att göra det bara genom att "sätta" sina egna mynt på plattformen.

strongbox-safes-crypto-staking

Det betyder att de låser in en viss plånbok i en speciell plånbok som de tidigare förvärvade. De kommer inte att kunna använda dem under långa perioder (helst), men i utbyte blockchain kommer att belöna dem med helt nya mynt. Ganska traditionell krypto-gruvarbetare, bara den här gången kan investeringen vara högre.

Låt oss göra ett exempel med Alice. Hon ville göra en kryptostaking med Ethereum 2.0så hon gick till en kryptobörs för att köpa de mynt som krävs för insättning (32 ETH, i det här fallet). Hon överförde dessa mynt till det smarta avtalet för insättningar, och det är det för nu. Som belöning för att tillhandahålla sina mynt kommer Alice att få cirka 8,9% i årlig ränta, så länge de första 32 mynten är låsta.

Vad är likviditetsbrytning?

Du kan också använda termen “Avkastningsodling”Här eftersom de oftast är utbytbara. Det kan dock vara en liten skillnad i hierarkin. Likviditetsbrytning kan endast betraktas som ett system inom nischen för Yield Farming, som också inkluderar andra avancerade metoder för att tjäna med DeFi-tokens.

jordbruk-pengar-likviditet-gruvdrift

Men tja om Liquidity Mining, det händer när du tillhandahåller likviditet till en Automatic Market Maker (AMM). Med andra ord sätter du in dina tokens (vanligtvis parvis - som DAI / ETH) i en likviditetspool som tillhandahålls av en DeFi-plattform. Sedan kan andra användare (aka token swappers) låna ut, byta eller i allmänhet använda dessa tokens för sina egna syften. Dessa token swappers betalar en liten avgift per transaktion, och dessa avgifter ackumuleras och distribueras senare bland alla likviditetsleverantörer (LP).

Vi bör dock notera att belöningarna kan göras med en annan symbol än de som deponerats, och uttagen kan ibland leda till förluster. Låt oss till exempel säga att Alice nu vill tillhandahålla likviditet i Circle Snail-poolen, med paret USDC-ETH. Hon deponerar båda tokens i smart kontrakt, och hon kommer att få belöningar i SUSHI-tokens, med ett utlovat årligt procentavkastning (APY) på cirka 10,6%. Om allt går bra är det allt.

Crypto Staking vs Liquidity Mining

Så, vad är bättre? Crypto Staking eller Liquidity Mining? Vi kan säga att det beror mycket på plattformen och investeraren. Men varje metod har naturligtvis fördelar och nackdelar.

För det första är Crypto Staking mycket säkrare än Liquidity Mining. Validerarna eller spelarna är mindre utsatta för smarta kontraktsfel, som kan leda till miljonär hackar på plattformarna. Dessutom kan de välja en plattform med en kort låst period för sina mynt och ta ut dem (tillsammans med belöningarna) när den här tiden är klar. De kan upprepa processen om de vill eller inte.

Lock-money-staking-crypto

Att tala om investeringar och belöningar är vanligt att Crypto Staking kräver en hög initialinvestering. Siffrorna varierar i olika PoS-mynt. Dash kräver 1 000 polletter ($105,700) för sina PoS-validerare och erbjuder cirka 6% årligt intresse. För sin del Cosmos (ATOM) har olika nivåer för insats. Den första kräver inte något specifikt belopp som ett minimum för att satsa, så du kan göra det enkelt från plånböcker som Atomic Wallet, och den beräknade vinsten är 8% per år. Nästa nivå (för officiella validerare) är dock svårare att nå. Kostnaderna är över $57k.

Risker och fördelar

Å andra sidan, Likviditetsmining har högre risker, men också högre belöningar med mycket färre investeringar. Men vi måste prata här om Impermanent Loss. Detta innebär att dina tokens kan förlora värde medan de är låsta i ett DeFi-protokoll, vilket ger den likviditet som behövs för att odla belöningar. Denna förlust kan vara tidsmässig eller permanent om du behöver ta ut eller handla med dessa medel vid ett visst ögonblick.

Dessutom satte du kanske in X-beloppet i samma proportion. Låt oss säga 50% i ETH och 50% i USDC. Men när du tar ut pengarna kan de ge dig 30% i ETH och 70% i USDC, så att säga. Detta beror på att likviditetspoolen kan behöva mer ETH just nu för token swappers, så du kommer förmodligen att förlora pengar om ETH-priset stiger. Kommer det att vara värt belöningarna från avgifterna i poolen då? Kanske ja eller kanske nej.

Det är definitivt en variant som inte finns i Crypto Staking. Den högre belöningen per insats är dock cirka 323% för Tendies (TENDERA), medan Liquidity Mining erbjuder mer sprudlande belöningar. Till exempel har paret DAI-BNB i poolen PancakeSwap en utlovad 18,647% APY i skrivande stund, enligt CoinMarketCap. Men återigen är risken för permanent förlust hög.

Slutligen, då, Crypto staking eller Liquidity mining? Det beror på. Fokusera inte från början på hur mycket du vill tjäna, men hur mycket du vill investera och hur mycket du har råd att förlora. Sedan finns det ditt svar. Kom ihåg att handla ansvarsfullt!


Vill du investera i några saftiga DeFi-tokens? Vi har dem på Alfacash! Och glöm inte att vi pratar om detta och många andra saker på våra sociala medier.

Twitter * Telegram * Facebook * Instagram * Youtube * Vkontakte

Author

I'm a literature professional in the crypto world since 2016. It doesn't sound very compatible, but I've been learning and teaching about blockchain and cryptos for international portals since then. After hundreds of articles and diverse content about the topic, now you can find me here on Alfacash, working for more decentralization.

sv_SESvenska